Noveller och kåserier

Isaac Asimov

2015-07-15 17:04 #0 av: Gittan

Känner du till Stiftelseserien. Hur som helst så var det en serie science fiction-romaner.

Alla romanerna i serien skrevs av Isaac Asimov. Isaac Asimov föddes 1920 i Petrovitji i Vitryska SSR. När han var tre år flyttade hans familj till USA och han kom att växa upp i Brooklyn, New York. 

Han var väldigt intresserad av robotar och skrev mycket om det ämnet. Han blev en slags robotarnas gudfader. Vid 1940-talets början tog han tag i ett stort intresse, att skriva science fiction. Novellen Stjärnmörker kom 1941 och handlade om en planet i ett stjärnsystem där det var natt en gång vart 2000:e år. Han fortsatte att skriva ett antal klassiker som Stiftelsetrilogin och Jag, Robot innan han 1958 skrev sin sista skönlitterära bok för en lång tid framöver.

Under 1980-talet och 1990-talet skrev han återigen böcker inom Stiftelse- och Robotserierna och kom då att knyta samman dem.

Isaac Asimov var aldrig någon större anhängare av Hollywood, men ett antal av hans böcker blivit till film, en under hans livstid, övriga efter hans död. Han har även skrivit en roman efter filmen Den fantastiska resan.

  • Stjärnmörker (1988)
  • 200-årsmannen (1999)
  • Stjärnmörker (2000)
  • I, Robot (2004), som dock bara har namnet gemensamt med novellsamlingen.

Isaac Asimov dog den 6 april 1992 av AIDS. Han hade fått sjukdomen genom HIV-infekterat blod under en by-passoperation 1983. Orsaken till hans död tillkännagavs 2002 av hans fru, Janet, i hennes biografi It's been a Good Life.


Källa: Wikipedia 20 juli 2015

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2015-07-30 19:00 #1 av: [HelwardMann]

Min favorit av Asimovs böcker är Tidens Död ( originaltitel: The End of Eternity).

Den handlar om en organisation som arbetar utanför den normala tiden, och genom små förändringar styr utvecklingen av världen. De deltar inte direkt i politiska angelägenheter eller vetenskaplig utveckling, men de styr det indirekt, genom att till exempel se till att en växelspak kärvar, så att någon kommer för sent till ett möte, eller genom att introducera eller förhindra upptäckter som leder i, enligt deras uppfattning, "rätt" eller "fel" riktning. Som täckmantel för detta, adminstrerar de import och export mellan olika tidsepoker.

Det finns ingen glasklar koppling mellan denna och Stiftelsesagan, men jag läste någonstans, för ett par år sedan, en recension där någon spekulerade om att den kan tänkas utspela sig i samma universum som Stiftelsensagan, men långt mycket tidigare.

Om jag berättar mer, känns det som jag avslöjar för mycket. Men vad jag ville komma till, var att jag skulle vilja se denna filmatiserad.

Anmäl
2015-08-01 17:31 #2 av: Magi-cat

Jag älskade stiftelse-serien!

Epogörande bl.a. med Robotikens tre lagar:

1. En robot får aldrig skada en människa eller, genom att inte ingripa, tillåta att en människa kommer till skada.

2. En robot måste lyda order från en människa, förutom om sådana order kommer i konflikt med första lagen.

3. En robot måste skydda sin egen existens, såvida detta inte kommer i konflikt med första eller andra lagen.


Senare lades en ny lag till:

 En robot får inte genom handling, eller underlåtelse att handla, orsaka att mänskligheten skadas.

ur: https://sv.wikipedia.org/wiki/Robotikens_lagar

Några filmer har jag nog inte sett. Böckerna är alltid bättre. Cool

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-08-04 13:35 #3 av: starhawk

Robotetikens tre lagar är väldigt fina men hur implementerar man dom? Just där ligger problemet. 

Mycket i dom bygger på bedömningar något vi människor är bra på men datorer och robotar (som ju i princip är en mekanisk anordning styrd av en dator) är väldigt dåliga på det. Det finns inte en enda robot idag som följer ens en av dessa lagar. 

Det ligger en väldigt fin tanke bakom dessa lagar men teori och praktik går inte ihop så lagarna kommer att stanna inom filosofins och fictionens domäner.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2015-09-17 11:19 #4 av: kissidor

haha, jag trodde nästan jag var den enda nu levande människan som hade läst stiftelse-serien Skrattar. jag var nästan besatt av den som barn, läste om den otaliga gånger Glad - läste fö allt jag kom över av asimov

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2015-09-24 18:12 #5 av: JanGBG

Jag är väldigt förtjust i Asimows böcker. Har läst dem om dem flera gånger.

Nu till dom tre lagarna. Håller med om att dom i dag inte används . Men dom robotar vi har är inte särskilt "mänskliga" i sin funktion, det är ju mest "avancerade maskiner" för motering av bilar och saker, flyga drönare osv. Men den dag då du får en robot som tex. ska "vårda gamla och sjuka" och utföra 100- tals olika uppgifter, (mata städa, vård, )då tror jag att någon form av tillämpning av lagarna måste till. Låt mig ge ett exempel.

En robot ska mata en sjuk människa , då måste den göra olika bedömningar inom lagarna. Tex . Har personen fått tillräckligt med mat? Kan personen ta så stora tuggor? Passar den här maten till den här personen. Små frågor men inom lagarna.

Så jag tror helt enkelt inte att vi är där än, vi får nog vänta väldigt länge på en robot som kan göra allt som Asimows robotar kan. Men då behövs nog lagarna.

Sedan tror jag att vi kommer att få robotar som är designade att ha ihjäl mäniskor, vi har ju redan drönare och kryssnings missiler, det kommer nog fler. Vem vet vi kanske får Infanterister som är mekaniska robotar! 

Anmäl
2015-09-24 18:53 #6 av: starhawk

Man har redan testat en infanteri-robot, men han var rätt klumpig så det finns en del att göra på den fronten

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2015-10-27 10:30 #7 av: JonasDuregard

#0 Asimov var en otroligt produktiv författare och dessutom en stor tänkare och humanist. Jag älskar stiftelseserien. Han var bara  21 år när han skrev Nightfall (Stjärnmörker). 

#2 Robotikens lagar introducerades inte ut i stiftelseserien (även om de figurerar där) utan i robotserien (Jag, robot).

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2015-10-27 11:28 #8 av: Magi-cat

#7 Slarvigt av mig.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-11-04 11:37 #9 av: Schnauzertik

Asimov och Stiftelsen är en klassiker och ett måste

Värd för Pensionärer

Anmäl
2015-11-14 16:07 #10 av: VästkustFia

Nu blev jag sugen på att läsa om Stiftelse-böckerna. Jag plöjde allihop för sådär 15 år sen :)

Anmäl
2015-11-15 15:22 #11 av: starhawk

#10: Läs dom på engelska den svenska översättningen är väldigt "tungt" skriven

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2015-11-15 23:41 #12 av: VästkustFia

#12 Tack för tipset, jag har dem på svenska men tycker egentligen bäst om att läsa på engelska när det är originalspråket. Bra sätt att hålla språkkunskaperna vid liv dessutom!

Anmäl
2017-06-10 17:40 #13 av: Lona

Angående Stiftelseserien, i vilken ordning ska man läsa böckerna? Prelude to Foundation är ju skriven i efterhand, börjar man med den ändå? Eller är det mer att man får en Aha-upplevelse om man läser den sist och inte begriper alls annars?
Har visserligen läst serien tidigare, på svenska, men det är nog 30 år sedan, då fanns inte den boken ens...

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2017-06-11 19:15 #14 av: JonasDuregard

"Prelude to Foundation är ju skriven i efterhand, börjar man med den ändå?"

Ja, det är vad Asimov själv föreslog, har jag hört. Därefter kommer "Hari Seldon och stiftelsen" (Forward the Foundation) nästa i seriens kronologi. Först därefter kommer Stiftelsen och efterföljande böcker, i ordningen de publicerades. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.