Sci-Fi filmer

Millennium Falcon

2013-04-06 20:47 #0 av: starhawk

Millennium Falcon är från början en Corellian Engineering Corporation YT-1300F. F:et står för freight dvs. frakt men den är åtskilligt modifierad från orginalet. Detta är i och för sig inget ovanligt eftersom YT-1300 är modulbyggd för att underlätta modifiering. Den sidomonterade kabinen är standardutförandet eftersom öppningen mellan ”mandiblarna” fram är försedd med lastarmar och dragstrålaggregat för att underlätta och snabba upp av och pålastning, men optionerna omfattar både sidomonterad på vänster sida och centralmonterad men även en utan kabinfönster som kan placeras var som helst.

När Millennium Falcon tillverkades var den redan beställd av Corell Industries Ltd, ett fraktföretag med över 8000 farkoster i flottan. Under CI:s ägarskap hade den under 12 års tid omväxlande namnen Corell’s Pride, Fickle Flyer och Meetyl’s Misery. När Handels federationen började ta kontroll över handelslederna utan att Senaten ingrep började det gå utför för CI. Företaget fick sälja av stora delar av sin flotta till underpris till slut var det bankrutt och gick under.

Millennium Falcon var en av dom sista farkosterna som såldes och den köptes av bröderna Kal och Dova Brigger som drev en liten fraktfirma. Dom döpte om henne till Hardwired. Deras frakter började blandas upp med åtskilligt smuggel och dom hade förbindelser med smugglar konfederationen. Emellertid kom dom i konflikt med organisationens ledare, som satte ett pris på deras huvud. En prisjägare fångade in Dova som senare avrättades. Kal flydde och döpte om Millennium Falcon till Wayward Son efter mer samöre med andra kriminella hamnade han slutligen i en övergiven ”Spice” gruva där han blev levande uppäten av rov insekter.

 

Omkring 15 år efter Kals död blev Millennium Falcon ägd av Republik Gruppen, en obskyr och antagligen hemlig organisation med länkar till diverse företag. Dom döpte om henne till Stellar Envoy. Senare kolliderade hon med bulk fraktaren Jendirian Valley III varvid besättningen troligen omkom. Trots den omfattande skadan reparerades hon, cockpiten, mandiblarna och huvudfraktrummet ersattes med delar från en YT-1300P (P= passenger) som kolliderat med en asteroid.

Flera modifikationer antyder att hon bytte ägare flera gånger  efter Clone kriget. Slutligen lyckades svindlaren, smugglaren och professionella spelaren Lando Calrissian vinna henne från dess förra ägare.

Han döpte om henne till Millenium Falcon. Eftersom Lando var tämligen grön som pilot anlitade han en lärare i form av den Corellianska piloten Han Solo, som redan hade rykte om sig som en av de bästa piloterna. Lando lärde sig snabbt och hade därefter flera äventyr med Millennium Falcon. Senare mötte han Han igen vid spelarborden vid en Sabacc-turnering i Cloud City. Båda gick vidare till finalen, där fann Lando att han var lite kort om kontanter, så han satsade Millennium Falcon, väl medveten om att han var en bättre spelare än Han. Otroligt nog vann Han given. Lando ifrågasatte aldrig Hans kort men tyckte ändå att det hela inte var helt rättvist vilket orsakade en spricka i deras vänskap som varade i flera år.

 

Millennium Falcons ursprungliga hyperdriv var en Klass 2.0 Corellian Avatar-10. Redan innan Lando vann henne hade en annan ägare bytt ut den mot en Isu-Sim SSPO5 utbyggd med flera delar stulna från en Sienar Fleet Systems prototyp till en Imperial Interdictor kryssare. Denna illegala uppgradering gjorde att hyperdriven blev dubbelt så stor och ökade kapaciteten till ekvivalent med en Klass 1.0 hyperdrive. Som så många andra rymdskepp var även Millennium Falcon utrustad med en backup hyperdrive så att skeppet skulle kunna ta sig till närmaste rymdhamn om huvuddriven slogs ut. Millennium Falcons original på Klass 12 byttes någon gång ut mot en Klass 10. Efter att Han Solo vunnit Millennium Falcon for han till Klaus ’Doc’ Vandangante’s laglösa tekniker i Corporate sektorn. Docs dotter Jessa och hennes team upgraderade hyperdriven till Klass 0,5 vilket gör Millennium Falcon dubbelt så snabb som Imperiets örlogsskepp och ett av dom snabbaste skeppen i hela galaxen. Noteras bör att Klass 0,5 hyperdriv är lika illegal som den är ovanlig. Den ömtåliga teknologin måste ställas in noggrant och tenderar att bryta ihop mer ofta än en standarddrive. Det finns inte heller några reservdelar till en Klass 0,5 hyperdrive eftersom ingen tillverkare tillverkar delar till en så opålitlig drivmekanism.

När Lando vann Millennium Falcon var hon utrustad med CECs standard, en dubbel laserkanon i övre tornet. Lando bytte ut den mot en CEC AG-2G, en kvadrupel laserkanon. Han Solo i sin tur installerade en till AG-2G i den undre tornpositionen. För att motverka attacker medans Millennium Falcon har landat installerade även Han en Ax-108 ’Ground Buzzer’ blaster kanon som är infälld i ett gömt utrymme under skeppet. Den kan avfyras manuellt från cockpit eller automatiskt, styrd av skeppsdatorn.

Millennium Falcons yttre ser ut som en tramp-fraktare på sin sista resa, och antyder en ägare som inte bryr sig det minsta. Faktum är att Millennium Falcons yttre är en medveten vilseledning som har vidmakthållits ända sen hon användes för smuggling. Han Solo och Chewbacca vet att pirater, tjuvar och tulltjänstemän är mindre intresserade av ett skepp som ser ut som det är redo för skrothögen och gör därför allt för att vidmakthålla det utseendet. Detta gör också att de spar pengar och tid som de kan använda till uppgraderingar och underhåll av maskineriet. Trots utseendet är faktiskt Millennium Falcons skrov i mycket bra skick Han Solo och Chewbacca har svetsat på plåtar av duralloy över vitala delar vilket ger närmast pansar av örlogsfartygstyp över motorer och personalytrymmen. Det mesta av plåtarna i skrovet kommer från vraket av den Imperiska Neutron Star Klassens kryssare Liquidator. Denna kombination av duralloy och militärt energiskydd gör att Millennium Falcon är praktiskt taget osårbar för standard laservapen. Hon kan ta emot en hel del eldgivning med minimal skada, tills hon kan skjuta tillbaka eller fly in i hyperrymden. Enligt rykten har även Han Solo ”skaffat” militära sköldgenerator från dom Imperiska underhållsverkstäderna på Myomar

Till detta kommer att underljusmotorerna är uppgraderade till c:a 40% högre fart och hon är försedd med en militär sensordisk

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2013-04-07 18:29 #1 av: JanGBG

OOOH! Jag njuter av sådana här artiklar, kommer snart med ett inlägg som jag har kallat "Skeppsbyggaren"!

ÄR MAN RYMDSKEPPS tönt! Så är man.

Anmäl
2013-04-07 18:52 #2 av: medde

En riktigt bra artikel Ska nog faktiskt sätta mig ner i en ro med en kopp kaffe och läsa den igen

Bugar Ödmjuk som tack för en så bra artikel att läsa

#1 Inte är du ensam heller, Jag är det samma. Skeppsbyggaren" Det ser jag fram imot. Dina brukar vara riktigt bra Jan GBG

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.