Senaste Nytt

Jules Verne

2009-11-24 13:02 #0 av: sissie

Jules Verne är en av fäderna till Sci-fi. Med sina enastående fantastiska berättelser har han fångat sina läsare genom åren. Och än i dag ökar antalet som uppskattar hans böcker. Flera av hans böcker har filmatiserats.

Jules Verne är en av Science Fictions fäder. Född 8 februari 1828 och dog 24 mars 1905. Föddes i staden Nantes, Frankrike. Han far var advokat och punktlighet var mycket viktigt för honom. I boken "Jorden runt på 80 dagar" så har Philleas Fogg fått "ärva" den hysteri i att vara punktlig.

Som 12 åring försökte Jules Verne bli skeppspojke på ett Atlantfartyg. Det gick dock i stöpet då hans far hann stoppa skeppet innan det lämnade hamnen. Fadern fick Jules Verne att lova att han aldrig skulle ge sig iväg på resor annat än i fantasin.

Jules Verne gjorde noggranna studier innan han skrev sina böcker. Han gick upp mycket tidigt på morgonen och tillbringade några timmar med att söka fakta för sina kommande böcker.

I sin ungdom studerade han till advokat, men avbröt sina studier för att istället bli författare. Hans far drog in Jules Verne's ekonomiska underhåll vilket gjorde att Jules Verne var tvungen att skaffa sig ett jobb. Jobbet blev att vara sekreterare på en teater och även skriva pjäser till teatern.

Jules Verne's första bok höll på att brinna upp. Han hade kastat den i elden i sitt hem efter att den blivit refuserad av ett bokförlag. Hans fru räddade boken från lågorna och den hamnade hos förläggaren Pierre-Jules Hetzels 1863. Under följande 23 åren gav de ut ett flertal mer eller mindre framgångsrika böcker och noveller.

1902 blev Jules Verne synskadad men fortsatte ändå sitt författarskap. Nu genom att diktera sina böcker. 1905 gick Jules Verne bort och den franska pressen kommenterade det med att "Jultomten är död!".

Några av Jules Verne's mest berömda böcker:

En världsomsegling under havet

400 mil på Amazonfloden

Den hemlighetsfulla ön

Kapten Hatteras resa till Nordpolen

Jorden runt på 80 dagar

Resan till jordens medelpunkt

Från jorden till månen

Begums 500 miljoner

En av hans mest kända noveller är nog:

Myteriet på Bounty

Många av hans böcker har blivit till film. Mest kända är nog den gamla svartvita filmen baserad på "En världsomsegling under havet". Men även "Resan till jordens medelpunkt" blev film för många år sedan. På senare tid har det även gjorts en fortsättning på denna film med Brendan Frasier i huvudrollen.

"Jorden runt på 80 dagar" finns som film. Två till och med. 2004 spelades den in igen som komedi med Jackie Chan, Steve Coogan pch Cecile De France i huvudrollerna. Även Arnold Schwarzenegger, John Cleese och Kathy Bates finns med i rollistan.

I Jules Verne's böcker kan man upptäcka mycket som är vardagsmat för oss idag. U-båten Nautilus var troligen kärnkraftsdriven då den drev fram av elektricitet. I en vulkan fyllde de på energiförådet med någon form av bergart som man kan misstänka är dagens uran.

När de besökte undervattensskogarna så hade de en låda på ryggen som utvann syret direkt ur vattnet. Dräkterna var förhållandevis smidiga jämfört med dåtidens klumpiga metall och gummidräkter som syresattes med luft som pumpades ner från en båt.

Resan till månen gjordes med en gigantisk kanon som sköt iväg en ihålig projektil som liknade dagens rymdkapsel. Att Jules Verne dessutom placerade sin kanon i Florida kan inte vara av en slump.

Bilden är lånad från Wikipedia 2009-11-24.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2009-11-24 13:23 #1 av: Leffe

En fantastisk författare. Hans böcker "grep" verkligen tag oi en. Dessutom håller de klassen än idag

Anmäl
2009-11-24 14:29 #2 av: starhawk

Finns det en svartvit version på "En världsomsegling under havet"? Själv har jag bara sett tre versioner i färg, synd att ingen av dem följde boken särskilt väl. Har sett två versioner av "Resan till jordens medelpunkt" den andra (med ödlemän) var rätt bra men den följde inte boken särskilt väl. Min personliga favorit bland hans böcker är väl "Den ångdrivna elefanten" och dess fortsättning "Uppror i Indien"

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2009-11-24 21:38 #3 av: medde

Aha det var han ni talde om, så kul:-) Jag trodde det var ESA Jules Verne, som var ESA:s automatiska transportfarkoster.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2009-11-24 21:58 #4 av: sissie

Åh, en mordern Jules Verne. Bilder?Glad

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2009-11-25 12:09 #5 av: medde

Kollar efter det..

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2009-11-25 12:12 #6 av: medde

Esa

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl