Sci-Fi filmer

Gamla filmer med Kraft

2009-12-24 00:41 #0 av: sponny

Detta är en artikel jag fick publicerad i en tidning för ungdomsledare 1997 i samband med att original-trilogin hade nypremiär. Tankar, fakta och spoilers om trilogin.

Gamla filmer med Kraft694px-star_wars_logosvg.png

Alla har vi sett en film som vi gillade och tycker är det bästa vi sett. Det kan vara svårt att släppa tanken på just den filmen. Man vill se om den och tycker den blir bättre och bättre för var gång man ser den. Jag har sett tre sådana filmer. Jag gillar dem, ser gärna om dem och jag är i gott sällskap.

Män, som var i tonåren när den första filmen, Stjärnornas Krig (ANH) kom 1977, har nu gått på bio för att se om filmen tillsammans med sina barn. Ungdomar, som inte ens var födda när den tredje filmen i sviten, Jedins Återkomst (RTJ) först visades på bio 1983, går för att se filmerna och den stora frågan är varför? Hur har en lågbudgetfilm (som Stjärnornas Krig faktiskt var när den kom 1977) kunnat fascinera sina åskådare i mer än 20 år?

stormtrooper.jpgSvaret kan vara att George Lucas (filmernas skapare) lyckats med det som kanske bara J.R.R. Tolkien (författaren till Sagan om Ringen) lyckats med tidigare. Nämligen att skapa en hel värld, bebodd av intressanta och bisarra varelser. En tidlös och lockande värld som inbjuder till drömmar och funderingar. En värld med modiga hjältar (Aragorn - Han Solo), minst lika modiga prinsessor (Eowyn - Prinsessan Leia), en gammal magiker (Gandalf - Obi-Wan Kenobi), nattsvarta skurkar (Nazgûl - Darth Vader) och den ultimata ondskan (Sauron - Kejsaren). En plats där en ung person (Frodo - Luke Skywalker) utan några andra förmågor än en orubblig tro på sig själv och sina vänner kan stå fast och slutligen krossa den yttersta ondskan.

Hur och varför kom de till

George Lucas tanke var att han ville återskapa den typ av matinéfilmer och cliffhanger-serier han själv älskat som barn. Hans största önskan var att göra film av Blixt Gordon-serien från 1936 men rättigheterna till denna hade redan sålts, så han var helt enkelt tvungen att hitta på en egen berättelse. Han skrev ett långt synopsis som han gick runt med på olika filmbolag för att få dem att tända på idén. Det var dock ingen som var intresserad innan Lucas kom upp till Fox kontor. Produktionschefen, Alan Ladd, Jr., sade:

"Jag är inte riktigt säker på den här filmen, men jag gillade vad du gjorde med American Graffiti (Sista Natten med Gänget)."

Den mannen kan skatta sig lycklig idag.

imperial_officer_1.jpgLucas fick en total budget på 9,5 miljoner dollar, vilket var lågt även med den tidens mått. Och idag vet vi alla hur det gick. Filmen blev en av de största framgångarna genom tiderna. Och tjugo år senare ligger den på en hedrande tredjeplats över de mest framgångsrika filmerna i historien. Hur kan det komma sig? Hur har filmerna kunnat behålla en trogen publik i mer än tjugo år? Kanske just på grund av att George Lucas skapade sin egen värld. Det finns inget i filmen som säger att de skapades på 1970-talet. Andra science fiction-filmer är ofta präglade av sin samtid - se bara på 2001-en rymdodyssé. Filmen är bra, mycket bra, men där finns det obligatoriska 60-tals stuket på kläderna. Då var det modernt, men idag är det nästan uråldrigt och löjligt. Kläder och uniformer i Stjärnornas Krig-trilogin är mer trovärdiga. Man kan faktiskt tänka sig att den typen av klädsel kan komma att bäras i en avlägsen framtid. Det finns inte heller några storblommiga 70-tals mönster eller platåskor som avslöjar vilket årtionde som filmen gjordes.

Om man sedan tittar närmare på filmerna ANH, ESB & RTJ märker man att det finns ett djupare budskap bakom alla specialeffekter, mattes och masker. Det är filmer om människor, hur en människa kan falla från ljus till mörker och hur någon sedan kan dra den samme tillbaka ut i ljuset. Se bara på spelet mellandarthVader.jpg Darth Vader och Luke Skywalker i RTJ. Luke kommer till Darth Vader övertygad om att han kan rädda sin far undan Kejsaren och dennes mörka skugga. Darth Vader vägrar vända tillbaka från den mörka sidan med orden:

"You don't know the power of the dark side. I must obey my master."

Kejsaren lockar Luke med löften om makt och med hotelser, vilket kan jämföras med flera olika religiösa myter och berättelser. Men Luke, en fullärd Jediriddare, lyckas stå emot Kejsaren och denne bestämmer sig då för att döda honom. Men eftersom Luke tidigare skonat Darth Vaders liv, någon Vader i sin tur inte skulle ha gjort, står han inte ut med att se sin son skadas och vänder sig slutligen mot Kejsaren. Darth Vader dödar Kejsaren och vänder bort från Kraftens mörka sida. Anakin Skywalker, Lukes far, tar Darth Vaders plats och dör som en äkta Jediriddare.

Kraften

Kraften, den energi som Jediriddarna kan lära sig att använda först efter flera års träning, vad är det egentligen? Det är svårt att beskriva men jag ska försöka. Den bästa förklaringen får man från den unge Luke Skywalkers lärare, den gamle Jediriddaren Obi-Wan Kenobi i ANH:

"Kraften är det som ger en Jedi hans förmågor. Det är ett energifält som skapas av alla levande varelser. Det omger oss, flödar genom oss och binder samman galaxen."

Problemet med Kraften är att det finns en ljus och en mörk sida. Alla som har förmågan att använda Kraften kommer att lockas av dess mörka sida och om man inte kan stå emot dess lockelse kommer den att förstöra den utsatte och förvandla honom eller henne till en ondskans tjänare (jmf. Tolkiens Nazgûler). Det enda sättet att skydda sig från den mörka sidan är att hålla till ljusa värderingar, eller som en liten person sa i ESB:

25.jpgYODA: "Akta dig för den mörka sidan. Ilska...rädsla...aggression... Kraftens mörka sida är de. Lätt flödar de, snabbt kan de komma till dig i strid. Om du en gång börjat på den mörka vägen, för alltid kommer den att dominera ditt öde, konsumera dig som den gjorde med Obi-Wans lärjunge."
LUKE: "Vader. Är den mörka sidan starkare?"
YODA: "Nej...nej...nej. Snabbare, lättare, mer lockande."

Så för att en Jediriddare skall kunna skydda sig mot den fruktansvärda öde som väntar om han eller hon ger efter för Kraftens mörka sida, måste riddaren följa Jedins Lag.

Det finns ingen känsla, bara frid
Det finns inga frågor, bara kunskap
Det finns ingen död, bara Kraft

Kraften uppstår ur liv. Jedi skyddar liv. Att döda är fel.

Idén

Var kom då George Lucas idé från som gjort att filmerna hållit i minst 20 år? Vi kan ju ta det från början. 1962, när George Lucas var 18 år gammal, var han inblandad i en mycket svår bilolycka som han genom ett mirakel överlevde. Bilen han färdades i blev påkörd och bältet, ett specialbeställt 4 tum brett nylonbälte, brast och den unge mannen kastades ut ur bilen ögonblicken innan den krossades mot ett träd. I två dagar låg han i koma och ingen visste om han någonsin skulle vakna mer. Men han återfick medvetandet och under sin tid på sjukhuset började han fundera över den mirakulösa räddningen. Om bältet inte hade brustit hade han med all säkerhet dött i kraschen.

Efter denna händelse började han bredda sina intressen som tidigare till största delen rört snickerier, biltävlingar och hot-rods. Han, som tidigare varit ganska ointresserad av skolan, började studera antropologi, mytologi och filosofi på college. Detta kom sedan att märkas i hans filmskapande.

När manuset för Stjärnornas Krig skulle skrivas tog Lucas kontakt med den kände mytologen Joseph Campbell som tror att alla jordens myter härstammar från en så kallad ur-myt även kallat den universella myten. Grundtanken där är att alla berättelser som skrivs tar delar från samma tankegods, en ur-berättelse om man så vill. Där man kan hitta saker som den vise gamle läraren (Merlin, Obi-Wan, Gandalf), den onde (satan, Darth Vader, Riddar Kato, Grendel), hjälten med en resa framför sig (Frodo, Luke, Beowulf, Ivanhoe) osv, osv. Tanke med den universella myten är att det finns grundstoff i alla berättelser som vi alla rent instinktivt känner igen och det som gjort att Lucas filmer lyckats så bra är att han lyckats fånga just detta.

Och idag?

Men vad är Kraften för oss idag? Vissa har beskrivit den som en allegori för självförtroende. Den vilja som gör att en människa kan lyckas med allt, bara hon vill. Alla har vi drömmar och förhoppningar inför framtiden och om vi använder den Kraft vi alla har i oss kommer vi att lyckas. Eller som Yoda själv sa:

"Do or do not. There is no try"

Förkortningar:

ANH: Star Wars IV: A New Hope - Stjärnornas Krig
ESB: Star Wars V: The Empire Strikes Back - Rymdimperiet slår tillbaka
RTJ: Star Wars VI: Return of the Jedi - Jedins Återkomst

Källor:

The Star Wars Archives, Virgin Books, 1995
Stjärnornas Krig: Rollspelet, Target Games AB, 1988
A Guide to the Star Wars Universe, Del Rey Books, 1994
Star Wars Trilogy-The Complete Scripts, Boxtree Limited, 1995
The Art of Star Wars, Ballantine Books, 1979

Star Wars IV: A New Hope, Lucasfilm/20th Century Fox, 1977
Star Wars V: The Empire Strikes Back, Lucasfilm/20th Century Fox, 1980
Star Wars VI: Return of the Jedi, Lucasfilm/20th Century Fox, 1983

 

Anmäl
2009-12-24 23:04 #1 av: sissie

Vilken underbar artikel! Verkligen läsvärd. Skrattande

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2009-12-25 12:21 #2 av: Levethia

Ja verkligen läsvärd och intressant, även om jag inte är ett stort fan av Starwars filmerna. Men intressant att läsa ialla fall !!

Goerge Lucas måste ju ha överlevt av just endast den anledningen att skapa denna otroliga film serie. Hela historien i filmerna är ju fantastiska även om jag inte gillar dem så värst mycket så gillar jag historian i den och hur man faller för den. :) ( vet inte hur et går ihop men men )

Anmäl
2009-12-25 13:09 #3 av: sissie

Det är väl med film som med musik. Man kan gilla en viss låt även om man normalt inte gillar musikernas musik.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2009-12-25 18:04 #4 av: starhawk

Jag hade sett hel en del science-fiction film och känt att det saknades nåt när jag på en science-fiction-kongress blev en av de första i Sverige att se A New Hope, eller bara Star Wars som den kallades på den tiden. Från första stund insåg jag att det här var en riktig science-fiction film, det jag saknat i dom övriga fanns här! Efter det har jag sett mer bra science-fiction film men Star Wars står sig fortfarande.

Eftersom jag gick på Kungliga Tekniska Högskolan på den tiden fick jag ytterligare en gång se filmen före den "vanliga" bio-publiken, det var nästan lika skön känsla som när jag såg den första gången.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2010-01-11 22:50 #5 av: johannespanzer

Spännande artikel Sponny! Jag gillar speciellt det här att du tar upp Joseph Campbell. ". Har läst mycket om honom och sett tv-serien om Campbell, mycket bra. Skrattande

Om jag minns rätt gjorde Lucas och Spielberg sen ett eget "recept" på manushistorier från Campbells orginalrecept, som använts flitigt sen dess. Mest känt är väl "mcguffin" som är termen för det som alla vill åt, till exempel arken i Raiders of the lost ark mm.

Håller med om att designen på star wars är dess starka punkt, allt ser väldigt äkta ut. Bl.a alla vapen är baserade på riktiga vapen, för tyngdens skull (möjligen en budgetfråga också, men ändå). Vi som är intresserade av andra världskriget känner igen de flesta vapnen. Samt naturligtvis uniformerna... Darthans hjäl är en utdragen nassehjälm... Kul att se ar gammal conceptart av Ralph McQuarrie, som hur Darth såg ut innan han riktigt såg ut som vår darth. Jag har för mig att de första skisserna gjordes av italienare inför star wars, men kan ha helt fel där. Hittar inget riktigt bra bilder, men sök på Ralph McQuarrie.

Är det du där på bilden längst ner? Flört

Anmäl
2010-01-11 22:54 #6 av: sponny

Jo, det är jag en helt vanlig dag på jobbet. När jag är ledig bygger jag plastmodeller och när jag jobbar skjuter jag nallebjörnar på Endor. Flört

Anmäl
2010-01-11 23:00 #7 av: sissie

*asg* Plastmodeller kände jag till men nallar!!

Fyller du dem med gosigos också?Obestämd

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-01-11 23:16 #8 av: sponny

Mja inte riktigt. Hade de lämnat min speeder i fred hade det aldrig hänt.. Flört

Anmäl
2010-01-11 23:19 #9 av: sissie

Har du en speeder? Står den i hyllan?Glad

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-01-13 00:25 #10 av: StefanW

#8 Skrattande

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2010-01-13 10:44 #11 av: medde

Ber väldigt mycket om ursäkt att jag missat denna artikel. Tack för den Spoony! Helt super att läsa, rad för rad.....

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-01-13 10:47 #12 av: sissie

Bättre att upptäcka´den lite sent än aldrig. Flört

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-01-13 10:48 #13 av: medde

Visst, men denna ska man ju inte missa!!!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-01-13 10:50 #14 av: sponny

Jag tackar så mycket. Det var kul att den uppskattades. Får se om det blir mer artiklar, går och funderar på ett par ideér.

Anmäl
2010-01-13 10:51 #15 av: medde

#14 Helt super. Ser verkligen fram imot det..

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-01-13 10:58 #16 av: sissie

#14 Du finns ju med som artikelförfattare på sajten så det är bara att köra på!Glad

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-01-13 11:04 #17 av: sponny

Jo, men jag måste ju klura ut "vad" jag ska skriva om också och hur jag ska skriva det. Skrattande

Anmäl
2012-01-05 23:17 #18 av: JanGBG

Skrattande

Förlåt att jag tar fram den här artikelen ur arkivet.

Men den är så OTROLIGT bra.

Jag är ju ny här så jag "rotar och letar" i vad som skrivits förr.

Det finns ju så mycket bra saker ni gjort.

Anmäl
2012-01-06 18:37 #19 av: sissie

Det är bara så roligt att du letar fram dessa gamla härliga artiklar och trådar. Jättekul att bli påminda om dem igen.Glad

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2012-01-06 20:25 #20 av: medde

Wow! Så kul at återse denna artikel. Det är verkligen bra.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.