2010-04-06 21:48 #0 av: sissie

Enterprise 1701-B eller Enterprise B som hon också kom att kallas gjorde en kort karriär inom filmen. Endast i början av filmen Star Trek: The Next Generation finns hon med. Då med John Harriman som kapten och med Ensign Demora Sulu som styrman.

Enterprise B är av Uppgraderad Excelsior-klass. Hennes första uppdrag var 2293. Enterprise B var 467 meter långt. Drygt 120 meter längre än sin föregångare Enterprise A.

Under sin jungfrufärd ska kapten John Harriman ta med James T Kirk, Scott Montgomery, Pavel Chekov samt några reportrar, med på en tur runt "kvarteren". Det blir mer än en tur. De är de enda som är i närheten av något olycksbådande kraftfält som löper genom solsystemen. John Harriman lägger om kursen men kan själv inte göra så mycket, då mycket av den vitala utrustningen inte har blivit installerat.

Admiral Kirk tar över situationen efter önskemål från kaptenen. Men de blir själva fångna i kraftfältet. Skrovet får utstå några hårda prövningar, då Kirk rusar iväg till främre delen av maskinrummet för att göra några justeringar. Det hela slutar med att Enterprise B har ett stort hål i skrovet och Kirk har försvunnit.

Detta är dock inte slutet för Enterprise B som blir lagat på nytt och ger sig ut på uppdrag med sin kapten John Harriman. Under sin karriär hinner Enterprise B med att kartlägga 142 solsystem och vara med på första kontakten med nya världar hela 17 gånger.

År 2301 Demora Sulu blir befodrad till förste styrman och näst högste ombord.

År 2311 avsäger sig John Harriman sig kaptenskapet på Enterprise B och gör Demora Sulu till kapten istället.

År 2315 Kapten Demora Sulu tar ledigt som kapten för att ta hand om sin döende farmor, Hana Shimizu.

År 2330 Troliga året då Enterprise B skrotades för att ge plats åt Enterprise C.