2010-05-26 14:20 #0 av: sissie

Denna härliga skådespelare är nog mest känd för sin roll i Star Trek Next Generation, som Q. Den arrogante alien som är barnsligt förtjust i människor. Men han har också gjort en hel del annat också.

John de Lancie föddes den 20 mars 1948 i Philadelphia, Pennsylvania. Hans pappa spelade oboe i Philadelphia Orchestra mellan 1954 och 1977. Han har två söner Keegan och Owen.

De Lancie är mest känd för sin roll som Q i Star Trek. Q som stormar in med buller och brak och gör livet surt för kapten Picard. John de Lancie gör rollen mycket bra är formligen ÄR Q fullt ut.

De Lancie har också varit med i första säsongen av MacGyver i avsnittet "The Escape". Även Battlestar Galactica har han gästspelat i. Likaså har han gästpelat i flera avsnitt av Andromeda. Där har han spelat rollen som Uncle Sid - Beka Valentines fars arbetspartner, som tagit på sig rollen att hjälpa henne, vilket hon inte uppskattar.

De Lancie är delägare i ett företag tillsammans med Leonard Nimoy - Alien Voices. Ett produktionbolag som dramatiserar klassisk science fiction för radio. De har producerat bl a The Timemachine (Tidsmaskinen), Journey to the center of the earth (Resan till jordens medelpunkt).

De Lancie har också hunnit med att ge röst åt några karaktärer i TV-spel. Bl a Dr Death i Outlaws.

På musikfronten har han gjort en del jobb tillsammans med bl a Esa Pekka Salonen och Los Angeles Philharmonic. Han har arrangerat bl a Peer Gynt, En midsommarnatts dröm och Peter and the wolf.

De Lancie har varit värd för Los Angeles Philharmonic "Symphonies for Youth" i fyra år. Där hjälpte han unga konsertstudenter att förverkliga sina verk under parollen "Don't Educate - Stimulate".

På senare år har han även gett sig på att skriva en del. "I Q" är en Star Trek-novell som han skrev tillsammans med Peter David.

De Lancie har också gjort en introduktionsfilm till Compaq-datorer runt mitten av 1990-talet. Väldigt passande då hans största roll var Q och Compaq har just Q som symbol.

Källa: Answers.com + eget jag sett och läst.

Bild: Answers.com