Senaste Nytt

Mary Shelley

2010-08-15 00:37 #0 av: Levethia

Mary Shelley är mest känd för sin gotiska roman Frankenstein: eller den moderna Prometeus som gavs ut för första gången 1818. Hon var dotter till den politiske filosofen William Godwin och filosofen och feministen Mary Wollstonecraft.

Mary Shelley är mest känd för sin gotiska roman Frankenstein: eller den moderna Prometeus som gavs ut för första gången 1818. Hon var dotter till den politiske filosofen  William Godwin och filosofen och feministen Mary Wollstonecraft. Mary's föräldrar såg till att hon fick en för den tiden mycket god, om än informell, utbildning som präglades av  deras liberala ideér. Hon gifte sig med en av romantikens poeter, Percy Bysshe Shelley.
Percy var tidigare gift med Harriet Westbrooke som han tidigare hade rymt med för att gifta sig med henne då hon var 16 år gammal. Han var försvarade vegetarianism och politisk frihet. Några år senare övergav han sin hustru för Mary Shelley och reste med henne till schweiz, år 1816 gifte han sig med Mary Shelley efter att Harriet hade begått självmord genom att dränka sig.  I england förlorade han vårdnaden av sina två barn han hade med Harriet. 1816 ( det år de gifte sig) tillbringade paret en omtalad sommar vid Genevésjön i Schweiz tillsammans med Lord Byron, John William Polidori och Claire Clairmont. Där fick Mary Shelley sin idé om Frankenstein. 1818 lämnade paret Shelley Storbritannien och for till Italien, där deras tredje barn dog innan Mary Shelley  födde sitt sista och överlevande barn, Percy Florence. 1822 drunknade maken Percy Shelley när hans segelbåt sjänk i en storm i La Speziabukten.Ett år senare återvände Mary till England och kom återstoden av sin levnad att ägna sig åt sin sons uppfostran och sin författarkarriär. Hennes sista tio år kom att präglas av sjukdom, troligen orsakad av en hjärntumör som också kom att orsaka hennes död vid 53 års ålder.

Romanen Frankenstein praktiskt taget det enda Mary Shelley uppmärksammades för. Den senaste tidens forskning har dock bidragit till en mer omfattande och utvecklad syn på Mary Shelleys livsverk. Det akademiska intresset för hennes övriga romaner har tilltagit under de senaste åren, bland annat har man studerat hennes historiska romaner så som :
Valperga (utgiven år 1823)
The Fortunes of Perkin Warbeck (utgiven år 1830)
The Last Man (utgiven år 1826)
Lodore (utgiven år 1835)
Falkner (utgiven år 1837)

Frankenstein.
Mary Shelley kom att skriva Frankenstein då de var vid Genève Sjön, och de diskuterade om naturfilosofen Erasmus Darwinägnat sig åt på 1700 talet, och som sades ha lett till att han kunnat ge "liv" åt död materia. Man talade även om huruvida det kunde bli möjligt att återge livet till någon som avlidit.Medan de satt kring brasan i Byrons villa roade sig sällskapet även med att läsa tyska spökhistorier, vilket föranledde Byron att föreslå att de var och en skulle försöka sig på att skriva en egen historia på ett övernaturligt tema. Strax därefter, i en sorts vakendröm, fick Mary Godwin uppslaget till Frankenstein.
"Jag såg den bleke man som studerat de oheliga konsterna böja knä bredvid den tingest han skapat. Jag såg den ohyggliga skepnaden av en man som låg utsträckt, och sedan, med hjälp av någon mäktig maskin, började skepnaden vakna till liv och röra sig med en obekväm, halvt levande, rörelse. Skrämmande var det, för överlägset skrämmande skulle resultatet bli om någon människa skulle företa sig att håna Skaparens fantastiska plan." Det sägs att det också var av rädsla Mary Shelley skrev Frankenstein, en rädsla inför födelsen av industrialismen.

Mary Shelley's liv är väldigt fängslande, från att blivit förälskad i sin fars forne vän Percy Shelley till att bli hans älskarinna och bära hans barn utanför äktenskap, till att bli hans fru främst för att han skulle kunna få vårdnad om sina barn han hade med sin förra fru efter hennes död. Såg en dokumentär om Percy Shelley's liv och hur dem och sökte efter information vem han var och det var så jag fick veta att Mary Shelley var den som skrev frankenstein. Och om jag blev förvånad att en kvinna på 1800 talets början kunnat skriva en sådan roman, var fantastiskt och chockerande. Då jag är van att de flesta kvinnor använt sig av Pseudonymer.

Källa kommer från Wikipedia

Anmäl
2010-09-02 23:21 #7 av: sissie

En suverän artikel. Tackar! Mary Shelley var en enastående kvinna som vågade visa att även kvinnor kan. Efter vad jag förstått av det jag läst och sett om herr och fru Shelley så var de rätt frimodiga av sig.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-09-04 14:49 #8 av: medde

Härlig artikel. Mycket intressant att få ta del av.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-09-04 23:11 #9 av: StefanW

Nu fick man lära sig lite nytt och intressant! Bra artikel!

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2010-09-04 23:35 #10 av: Levethia

Tack så  mycket :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.