Senaste Nytt

Rymden kan vara farlig

2010-08-17 13:49 #0 av: sissie
800px-columbia-landing-on-rogers-dry-lake-triddle.

Många härliga fantasifulla stationer och baser figurerar inom sci-fi. Roterande stationer i 2001, månbas i Space: 1999, Dödstjärnan i Star Wars och många fler. Men hur är det i verkligeheten? Kan man bygga baser i rymden eller finns det faror?

Att bygga kolonier på månen och även på Mars är väl drömmar som många har. Men vägen dit är svår men också mycket farlig.

Att vistas ute i rymden är farligt. Solstormar kastar radioaktivitet som är så stark att en människa som befinner sig utanför ett skyddat område utsätts för höga halter av strålning med dödlig utgång.

Mellan NASAs uppdrag Apollo 16 i april 1972 och Apollo 17 i december samma år så fick solen utbrott. Om detta hade hänt under någa av flygningarna så hade astronauterna dött av radioaktivitet ganska omgående.

Men att bygga en bas på Månen kan också vara besvärligt. C:a 250 grader varmt i solen och c:a 250 grader kallt i skuggan skapar enorma påfrestningar på utrustningen och bostadsmodulerna. Att Månen dessutom inte har någon atmosfär gör att minsta nedslag av en meteorit slänger runt sten och grus med hög hastighet då det inte finns något som bromsar. Dessa kan lätt ha hål på modulerna om de inte är tillräkligt starka.

Redan i dag så har astronauterna mindre problem på promenaderna på ISS. Små små korn som träffar ISS skapar gropar i bl a de handtag som astronauterna håller i när de är ute. Dessa gropar får skarpa kanter som skär in i handskarna. Detta har hänt flera gånger, än så länge utan att ha skurit igenom. Men skadorna på handskarna har varit tillräckligt allvarliga för att detta ska anses som ett stort problem.

På Mars är det lite annorlunda. Där finns en tunn atmosfär främst av koldioxid. Den dämpar meteoriterna en del men eftersom det inte finns något, eller väldigt ringa mängd av syre i atmosfären så brinner de mindre inte upp så som de gör när de kommer in i jorden atmosfär. Så även här kan även mindre nedslag skapa mängder av grus och sten som far runt.

Ett annat troligt problem är att ytan på mars är uppbyggd av plattor på samma sätt som på jorden. Inte så lyckat om man bygger uppe på en av mellanrummen. Dessutom så kan det bli jordskred av att plattorna rör på sig. Likaså kan plattorna få jorden att öppna sig så djupa hål/raviner dyker upp på kort stund.

Provianten är ett annat bekymmer. Till månen kan man akut skicka ny proviant om delar av provianten blir förstörd inom loppet av några dagar, men värre är det för en expedition till mars.

Löpsedelsbild och artikelbild: NASA public domain från Wikipedia.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-08-17 16:03 #1 av: StefanW

Bra artikel, sissie

Bifogar en bild på att man har hittat vatten på Mars....

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2010-08-17 16:25 #2 av: LosGinos

#2. HAHA vilken underbar bild Skrattande

Sajtvärd för Hockey iFokus.
SM-Guld: 1965, 2003, 2005 & 2016 CHL: 2016 & 2017
Med vänlig hälsning Brian

Anmäl
2010-08-17 16:28 #3 av: starhawk

Skrattande den va bra Stefan!

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2010-08-17 23:10 #4 av: sissie

Lysande. Fast jag tror inte Mars är gjord av choklad. Fast det vore ju underbart förståss. Då skulle inte astronauterna svälta ihjäl i alla fall. Möjligen skulle de få svårt att komma i rymddräkten med tiden.Flört

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-08-19 02:23 #5 av: Ijin

#1 haha:) Den var faktiskt underbar:)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.