Sci-Fi filmer

Universal translator

2010-08-08 18:26 #0 av: sissie

Man kan många gånger undra varför alla alienraser kan engelska i filmerna. Men i Star Trek bl a så använder de ett sofistikerat datorprogram som kallas för Universal translator.

Universal translator förekommer i ett antal varianter och flera alienraser har sina egna. I Star Trek TOS använder Kirk bl a en enklare variant som kan hållas i handen då han träffar på Zefram Cochran på en öde planet. På planeten finns det en livsform som är väldigt annorlunda.

Annars så är den en del av den stora datorn på skeppen. I Next Generation så har den även blivit en del av kommunikations broschen.

Feregis variant har de inopererade i höger öra. Den kan ibland bli skada och sluta fungera om de får ett slag mot örat så placeringen är kanske inte den allra bästa.

Utan dess translators skulle det bli stora plrobem att kunna kommunicera med andra. I Star Trek historien så utvecklades translatorn för att alla på jorden skulle kunna prata obehindrat med varandra. Kommunikations officeren på Enterprise NX-01 - Hoshi Sato - var den som utvecklade translatorn. Hon var ett stort geni som snabbt kunde lära sig ett nytt språk tillräckligt bra på några timmar för att kunna prata tillräckligt bra för att hjälpa sin kapten. Sakta men säkert samlades data ihop så att den första Universal translatorn blev född.

Universal translatorn fungerar så att den hör orden och direkt översätter. Den är också snabb på att lära sig nya språk då den jämför olika grammatiker med varandra. Språk är många gånger släkt med varandra och vissa ord är många gånger samma i olika språk.

Men det finns språk som den omöjligt kan översätta. Språk som bygger på metaforer är omöjliga att översätta. I avsnittet "Darmok" i TNG-serien visar prov på detta.

Universal translator är bra till mycket men inte när man ska försöka smyga sig in på en klingonbas. Där är det bara att själv prata klingon som gäller om man ska ta sig förbi säkerhetssystemet.

Lite mer info hittar du här

Universal translator finns även i andra tv-serier och filmer. Men det tar vi en annan gång.

 

På senare år så börjar det dyka upp allt bättre translators för oss vanliga människor när vi är på resande fot. De första som kom kunde översätta enstaka ord medan dagens klarar av hela fraser. Men snart så kommer det sådana som man kan prata genom. Men hjälp av elektroder på huvudet, nacken och kinderna så kan man ljudlöst forma orden, datorn översätter rörelserna till ord på ett annat språk och uttalar dem åt en. Det ligger dock en bit framåt i tiden innan dessa blir mer användarvänliga.

Har man en iphone som kan man skaffa sig en Star Trek Universal translator. På den kan man prata in en fras. Iphone översätter den och säger den också. Man behöver inte skriva något längre. I alla fall om man har en iphone. Läs mer här

 

 

Artikelbild: publicdomainpictures.net

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-08-08 18:32 #1 av: LosGinos

Oh, där kom den ju super! Intressant. Tackar :)

Sajtvärd för Hockey iFokus.
SM-Guld: 1965, 2003, 2005 & 2016 CHL: 2016 & 2017
Med vänlig hälsning Brian

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.