Sci-Fi serier

Enterprise-D

2010-09-04 17:31 #0 av: starhawk

Enterprise-D var det femte skeppet som bar detta namn. Hon var ett Galaxy-klass skepp med registreringsnummer NCC-1701-D och färdigställdes 2363 vid Utopia Planitia Fleet Yard i omloppsbana runt Mars.

 

Även om Enterprise-D fortfarande har samma allmänna struktur med två Warp-moduler och en tefatsformad kommando-modul är mycket av den inre strukturen ändrad. Hon har mindre av den sterila krigsskepps utförandet från tidigare skepp och fungerar mer som ett litet samhälle för hennes besättning och familjemedlemmar. I Enterprise-Ds mer än 725 meter långa skrov ryms över 1000 personer. Hon saknar tidigare utstickande instrument och reglage och styrs helt med touch-kontroller och röststyrning. Bryggan kombinerar delar från tidigare skepps gunrum, genomgångsrum och informationscentral. Skeppet är utrustat med s.k. Holo-däck där man kan framställa alla möjliga miljöer och gravitation via avancerad hologram-teknik. Dessa används dels för rekreation dels för träning av olika situationer. Enterprise-D är främst avsedd för utforskning men har även en defensiv och offensiv beväpning för att klara eventuella attacker. Primär sektionen (tefatet) kan separeras från stridsskrovet och båda kan fungera separat. Detta gör att besättningen i stridsskrovet kan gå i strid utan att riskera resten av besättningen inklusive civilisterna i primärsektionen. När faran är över kan dom båda delarna åter kopplas samman utan yttre assistans. Med tolv individuella faser-bankar, två fotontorpedtuber, två dragstråle-aggregat och en toppfart på över warp 9 är Enterprise-D och dess besättning väl kapabla att ta sig an varje uppdrag som Starfleet skickar dom på.

Enterprise-Ds första befälhavare var Jean-Luc Picard. Enterprise-D fick omfattande skador tidigt 2367 vid Borgernas invasionsförsök, och fick repareras under sex veckor på Earth Station McKinley. Under denna reparation installerades en Dilithiumkammarlucka som var defekt vilket resulterade i en förödande explosion som slog ut skeppets warp-drift i två veckor. Sabotage misstänktes först men senare uppdagades att oupptäckta fel i luckan var orsaken. Enterprise-D förstördes åtskilliga gånger 2368 när hon var fångad i en tidsloop i närheten av Typhon området. Enterprise-D var under en kort tid 2369 under kommando av Kapten Edward Jellico när Kapten Picard skickades på ett hemligt uppdrag på planeten Celtris III. Enterprise-D förstördes 2371 under ett uppdrag att stoppa en urspårad vetenskapsman från att förinta Veridian-systemet. Under det uppdraget fick Enterprise-D en direktträff från en Klingon bird-of-prey som slog ut kontrollerna för antimateria-inneslutningen. Vakthavande befälhavare William T Riker orderade då en nödseparering av primärsektionen och Kommendör Deanna Troi lyckades manövrera primärsektionen till en relativt säker distans från stridsskrovet innan den exploderade. Tryckvågen från explosionen slog ut primärmodulen från omloppsbanan men Troi lyckades styra den till en mjuklandning på planeten Veridian III. Trots att skeppet senare bedömdes vara ett totalt vrak var det inga förluster under nödlandningen.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2010-09-04 23:09 #1 av: StefanW

Lägger in en länk till en sida som illustrerar skeppet i denna välskrivna artikel: Enterprise-D

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2010-09-05 13:34 #2 av: sissie

Jättebra artikel! Fick härliga minnesbilder från filmen.Glad

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-09-09 10:20 #3 av: [wylga]

Åååh, underbar artikel. Mycket intressant läsning. :3

Anmäl
2013-04-05 14:08 #4 av: medde

Lyfter upp även den här artikel, då den är så bra att den är väl värd att synas i ljuset ett tag,

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2013-04-05 22:04 #5 av: sissie

Den känns rätt aktuell just nu.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2013-04-09 18:02 #6 av: JanGBG

Ja, jag tycker det är en utomordentlig trevlig artikel.

HEDER! åt Starhawk

Anmäl
2013-04-09 18:56 #7 av: medde

#6 Instämmer absolut med dig

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2013-06-11 18:44 #8 av: Magi-cat

Bra artikel! Fint skepp! Glad
Men - det där 2371 kommer jag inte ihåg....är det en film?

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2013-06-11 22:21 #9 av: Sehvrin

#8 Jupp. Händer i filmen Generations (första TNG-filmen).

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.