Annons:
Etikettsenaste-nytt
Läst 1984 ggr
Levethia
2011-02-24 22:51

Science Fiction

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Science Fiction är från början en litterär genre som oftast bygger på vetenskapens framsteg som är långt ifrån den tiden vi lever i dag. Teknologi som inte existerar mer än i fantasin och i matematiska uträkningar och liknande. Men sedan många år tillbaka så finns det också en filmgenre inom Science Fiction.

Genren Science Fiction fick sitt namn av tidskriftsutgivaren och redaktören Hugo Gernsback under 1920-talet.
Ett centralt begrepp inom sf, som går tillbaka på 1940-talet, är den känsla som på engelska kallas "Sense of Wonder" och som infinner sig, när man träffar på riktigt bra SF.Den närmaste svenska parallellen är när man häpnar över något som är oväntat, storslaget, banbrytande, klurigt eller fantastiskt; antingen ett eller flera av dessa begrepp i kombination. "Sense of Wonder" är ofta med i motiveringar till de priser som delas ut till verk av framstående författare i genren. Historiskt sett har Sci-Fi och Fantasy till en stor del gemensamma rötter.

Bland de första och mest kända att skriva Science Fiction var Mary Shelley som skrev Frankensteins Monster, som utkom 1818 och beskriver en känsla av rädsla för vad den nya industrialismen ska föra med sig.
Några decennier senare började fransmanen Jules Verne, sin litterära bana och snart ser en mängd klassiker dagens ljus bland annat Till Jordens medelpunkt.
I slutet av 1800 talet började H.G. Wells skriva och introducerar en mängd nya ideér som kom att ge inspiration till en många nya författare.
Och det är ett stort tack till dessa författare att vi idag har Science Fiction, dessa första böcker tillhör en subgenre som vi idag kallar Steam Punk. Och desa böcker har dessutom skapat en egen stil både inom mode,inredning och elektroniska tillbehör. Vi kan se stilen i ett fler tal filmer, mest kända : Wild Wild West, guldkompassen, City Of Ember ,Sky captain and the world of tomorrov. Och inte minst en av mina favoriter Dark City. ( har man inte sett den här så måste man se den, för det är verkligen ett måste.)
Detta är nog vad vi behöver berätta om de första romanerna som idag är början av Science Fiction!
Kommer antagligen skriva om olika genrer av Science fiction, om detta är möjligt!

Information tagen från Wikipedia och SF-bokhandel i Malmö's blogg

Bildkälla

Medarbetare på Science Fiction

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
sissie
2011-02-25 14:45
#4

Den blir bra. Det var ju från en sida som tillhandahöll bilder gratis av vad jag förstod. Bra jobbat.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Upp till toppen
Annons: