Senaste Nytt

Dvärgarna och himlavalvet

2011-01-18 23:53 #0 av: medde

Vi har i urminnes tider påverkats av himlen och universum ovan oss. Oavsett om vi bott i Norden eller på andra sidan jordklotet

I Asatrons skapelseberättelse nämns det hur himlen och dess valv kom till.

444px-Odin_and_his_brothers_create_the_world.jpgDinosaurierna borde ha kommit efter skapelsen.Bröderna Oden, Vile och Ve dödade den första urjätten, rimthursen Ymer. När han dödats så tog de hans kroppsdelar och skapade världen. Av Ymers huvudskål gjorde de himlavalvet. Fyra dvärgar sattes i arbete och fick hålla upp skallen. Dvärgarnas namn var Östre, Västre, Nordre och Södre.

Något oftas förut var att man var rädd att himlen skulle rasa ner. Var den oron ursprungligen kommer från, känns rätt logiskt.

Så när du vänder dig till väderstrecken, så kan du passa på att hälsa på dvärgarna.

Dock är det inte bara vi nordbor som har haft liknande tankar. I Colombias amazon finns det ett folk som heter Makuna.
Enligt dem är människans värld en rund skiva som är omgiven av många andra världar. Det finns en kosmisk världspelare som förenar världarna. Runt allt detta står mytiska väsen och håller upp himlavalvet, precis som Asarnas dvärgar. I Makunas värld så finns det berg som är de mystiska väsen som håller upp himlen. Shamanerna vänder sig kontinuerligt till dessa berg i de olika riktningarna och offrar olika saker för att skapa bra relationer till bergen/andarna.

Det kan hända att bergen även finns i asatron. Då i varjefall jag inte vet exakt på vilken plats asatron började, så är det inte lätt att veta vilka berg som hjälpte dvärgarna att hålla upp himlavalvet. 

Tyvärr så är sannolikheten att vi  förstör universums juvel större än att dvärgarna   dvärgarna  Östre, Västre, Nordre och Södre tröttnar på att hålla upp Ymers skalle, himlavalvet.

Skrivet av Kata och lånat från Astronomi iFokus

Artikelbilder och löpsedelsbild: Wikipedia Commond 

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2011-01-19 19:58 #1 av: sissie

Asatron tycker jag är intressant. Och mer intressant blev den efter att ha sett Stargate SG-1 där asagudarna finns med.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2013-03-15 18:13 #2 av: medde

Hittade på en äldre artikel, men jag tycke det var kul att återse den igen.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.