Ship's Galley

Thill Stek

2010-01-08 19:02 #0 av: Jensa90

Thill är en fågel som bor på Dalibardadian’s slättland av centrala Talax i Delta qvadranten. Thill stek är oftast serverad under Prixin festivalen. Eftersom det är lite svårt att få tag i Thill (med tanke på att vi är en bra bit ifrån Talax) så kan man istället använda kalkon. Detta är ett recept ur Star Trek kockboken, skriven av Ethan Phillips & William J.Birnes. (Bild lånad av Recept.nu)

Det ni behöver för denna rätt är tålamod, tid och följande ingredienser:

1 rensad rå kalkon (gör massa håll/punktera den med en kniv överallt)
1dl Margarin
1½ matsked Maizena mjöl
1dl vatten


Förbered i en egen bunke, följande:
Mix 1.
5 matskedar hacka/mosad/pressad vitlök
1dl vatten
½ tesked svart peppar Mald
½ tesked kummin
1 kub kyckling buljong
Juice från en halv lime
½ tesked salt
2 matskedar smält margarin
Blanda ihop.
     Lägg undan en halv matsked av denna sås/mix.


Lägg kalkonen i en panna och smörj in den i såsen/mixen (utom den där halva matskeden du ska spara) Både på utsidan och insidan.
Låt den stå i kylen o suga åt sig i 3 timmar.

Sätt på ugnen på 170 grader.

I en skål:
Häll i den halva matskeden med såsen/mixen och blanda med:
2dl vatten
1½ matsked soya sås
½ kub med kyckling buljong utblandad i ! tesked vatten


Mix 2:

4dl cola (coka cola eller liknande)
3 matskedar soya sås
Häll Mix: 1 runt kalkonen, klicka ut Margarinet över hela kalkonen, täck över och ställ i ugnen.
Gå och skopa över såsen/mixet på kalkonen var tionde minut i minst 1½ timme, häll över Mix 2 på kalkonen, men spara ca ½dl.

Fortsätt att skopa sås över den var 10min, i ungefär en timme till (längre ju större kalkonen är.)
Häll över den ½dl med mix 2 som du spara, och öka temperaturen till 200grader i max 10min, akta så kalkonen inte blir bränd.

 

För att göra såsen.
Flytta kalkonen till ett stort fat och låt den vila.
Blanda 1½ tesked av Maizena mjölet med 1dl vatten, vispa ordentligt så det inte bildas klumpar.
Skeda över en del av kalkonens saft ur pannan i en egen skål och vispa ner det i Maizena blandningen.
Vispa i resten av Maizena mjölet och häll ner allt i pannan och låt det värmas i fem minuter.

            Blir såsen för tjock så blanda i lite mer vatten.

 

Varje halv kilo Kalkon räcker ungefär till två Talaxians eller två jordbor.

 

(bild från Recept.nu   http://www.recept.nu/1.209477/recept.nu_redaktionen/huvudratt/kyckling_fagel/fruktfylld_kalkon )

Anmäl
2010-01-08 22:30 #1 av: Jensa90

inga matglada som är vakna?

Anmäl
2010-01-08 23:24 #2 av: sissie

Jodå. Det där lät som något man skulle kunna prova. Lite Delvin Fluff Bakelser som efterrätt.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-01-09 11:09 #3 av: bluemary

Finns det några vegetarianer inom Star Trek månntro
eller är det dignande smörgås- och matbord som gäller ? Glad

Anmäl
2010-01-09 12:18 #4 av: medde

Allt lät perfekt tills vi kom till vitlöken. Urk!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ 



Anmäl
2010-01-09 15:32 #5 av: starhawk

Det lät bra till jag såg margarinet, Bläää! jag gillar inte sånt där artificiellt skräp, kan man inte ta gammalt hederligt smör istället? Det är betydligt nyttigare!

Värd för Cykel iFokus och Knivtillverkning  Läderslöjd och Snickeri iFokus

Anmäl
2010-01-09 19:35 #6 av: Jensa90

#4 vitlöken går nog att sckippa. =) ta något annat som du tycker verkar gott. =P

 

#5  jo, smör går nog ännu bättre tror jag nog, det låter iaf smaskigare. =P

Anmäl
2010-01-09 19:40 #7 av: Jensa90

#3  finns nog många vegiterianer i Star Trek, som tycker att allt liv är heligt och så.

Ska försöka komma ihåg att skriva ANGLA'BOSQUE receptet nästa gång.
det är som en gryta, med massa goda kryddor och spenat potatis o squash med mera, nyttigt nyttigt. ;)

som det står på http://memory-alpha.org/en/wiki/Angla'bosque :

Angla'bosque is a culinary delicacy from the Delta Quadrant.

The recipe for Angla'bosque was known by Neelix on the USS Voyager. He often claimed "you haven't lived until you've tasted it". (VOY: "Caretaker", "Before and After")

 

Så det tar vi nästa gång. ;)

Anmäl
2010-01-13 12:56 #8 av: Jensa90

Jag är hungrig...Mamma, laga mat åt mig. XD

Anmäl
2010-01-13 13:00 #9 av: sissie

Vi får väl fixa lite thill nästa gång du kommer hit.Glad

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.